Ons executive diner voor familiebedrijven
  • Woensdag 13 April 2022
  • Janet Borgesius en Chantal de Rijk
  • Kasteel Amerongen, Drostestraat 20 Amerongen
  • Vanaf 18.30 uur
Terugblik familiebedrijvendiner 20162022-03-11T10:18:43+00:00

Terugblik familiebedrijvendiner 2016

1-smallDoor de drukte op de weg op deze herfstige 9 november in 2016 merken we dat de economie aantrekt. Nederland is weer behoorlijk bedrijvig en dat is ook te horen op ons FamiliebedrijvenDiner 2016! Dit is al de 9de editie, het eerste diner werd gegeven in 2008. Deze avond hebben we meer dan 42 aanwezigen, verdeeld over 6 ronde tafels. Aan tafel zitten familiebedrijven, door elkaar heen met aandacht voor de persoonlijke en zakelijke interesses van de deelnemers. Zo zitten grote bedrijven met meer dan EUR 3 miljard omzet vorig jaar bij jonge opvolgers in specialistische sectoren aan tafel. Vaders en zoons die beiden aanwezig zijn zitten apart van elkaar, zodat ze hun eigen vragen op tafel kunnen leggen en vrij kunnen spreken. Vrij spreken is het sleutelwoord: de setting is absoluut besloten. De tafelvoorzitters faciliteren het gesprek. Hier zijn betekent je tegoed doen aan de ervaring bij andere familiebedrijven en het herkennen van vergelijkbare dilemma’s. Inspiratie opdoen en delen van eigen ervaring. Onder het genot van een prettig diner, met een inleiding in het thema door een ervaren spreker.

Het thema van dit jaar, talentontwikkeling binnen het familiebedrijf, werd ingeleid door Koos van Oord, voorzitter van het bestuur van MerweOord B.V., waarin de familiebelangen in Van Oord worden gehouden. Koos van Oord spreekt uit ruime ervaring als directievoorzitter van het bedrijf Van Oord tot 2008.

Onderwerpen waren:

2-smallDe keuzes in opvolging (hoeveel, wie, wat gebeurt er met de niet-opvolgers) hangen sterk samen met groeifases van de onderneming. Een heel grote onderneming vraagt een andere aanpak dan een kleinere. Je moet bijvoorbeeld genoeg dividend uitkeren als je veel aandeelhouders tevreden wilt houden of je moet het aantal aandeelhouders beperken.

Wie komt er in de leiding? Selectieproces moet transparant zijn. Fair Play is daarbij een cruciaal uitgangspunt. Daarom moet een ouder nooit eindverantwoordelijk zijn voor de selectie van zijn of haar kinderen.

Daarop voortgaand: wanneer de opvolgers zich aandienen, moeten zij zich ook onafhankelijk kunnen ontwikkelen. Misken die behoefte niet, daar gaat het heel vaak mis. Vaders die hun zoons voor de voeten lopen, dochters die onvoldoende gezag krijgen: dat moet je van het begin af aan onderkennen. Bijvoorbeeld door te eisen dat de opvolger eerst 5 jaar bij een ander bedrijf gaat werken.

Tot slot, heb heel veel aandacht voor de hele familie, dus ook de niet-opvolgers. Daar komt de opvolger vandaan en daar ligt het draagvlak van het familiebedrijf. Organiseer, betrek, ontwikkel. Er werden voorbeelden gegeven van terugkerende bijeenkomsten, met een niet te onderschatten fun-factor. De evenement worden georganiseerd voor alle leeftijdsgroepen, met het doel mee te groeien met de familie en bij de familie de betrokkenheid te bestendigen.

Zo’n proces gaat niet snel. Je moet rekenen op zeker 5 en eerder 10 jaar. Kortom, je kunt er niet te vroeg mee beginnen.

3-smallBij de tafels werd de discussie geanimeerd voortgezet. Sommige families houden zich er niet mee bezig, bij andere is het een heet hangijzer. Bij de meeste families wordt eraan gewerkt, er zaten veel opvolgers aan tafel die soms ook een radicaal andere mening hadden. De oude garde laat niet los… De discussie ontspon zich ook over opvoeding, de rol van het bedrijf in de familie. Herkenbaarheid alom. Wij zagen ook patronen: families waar de vererving niet leidt tot meer spreiding in het bezit tot families waar de aandelen over een steeds omvangrijker aandeelhouderschap wordt verdeeld. Natuurlijk is men daarover in een avond niet uitgepraat. Er werden veel contacten uitgewisseld en zoals wij vaak merken, aan tafel ontstaan nieuwe inzichten en ook nieuwe projecten.

Wij hopen de aanwezigen en anderen die bij familiebedrijven zijn betrokken volgend jaar op 8 november weer bijeen te hebben. Het thema zal ook dan genoeg stof voor gesprek opleveren. Vast staat, dat wij een  spreker uitnodigen uit de gelederen van familiebedrijven, naar wie familiebedrijven, net als dit jaar graag zullen luisteren.

5-small6-small

4-small

Praktische informatie

Datum:
Woensdag 13 april 2022, vanaf 18.30 uur

Locatie:
Kasteel Amerongen
Drostestraat 20
3958BK Amerongen
E: info@kasteelamerongen.nl

“Een onderzoek naar 10 jaar internationaal ondernemen door Nederlandse familiebedrijven”

Bent u werkzaam bij een familiebedrijf en wilt u een hardcopy versie van het boek:

Hardcopy aanvragen