Ons executive diner voor familiebedrijven
  • Woensdag 13 April 2022
  • Janet Borgesius en Chantal de Rijk
  • Kasteel Amerongen, Drostestraat 20 Amerongen
  • Vanaf 18.30 uur
Publicaties2022-05-13T12:28:05+00:00

Publicaties

De innovatiekracht van de volgende generatie bij familiebedrijven en welke rol speelt duurzaamheid?

Bij steeds meer familiebedrijven volgen de kinderen de naoorlogse generatie op en treedt een nieuwe generatie aan. Deze nieuwe generatie heeft een andere denkwijze dan de oudere generatie en is opgegroeid in een andere tijd, vaak meer digitaal en met een andere levenshouding en ‘work life balance’

Lees gehele artikel..


In deze crisis bestaan er veel dilemma’s, maar er is wel vertrouwen aanwezig

Met de coronacrisis is het (familie)bedrijfsleven in een ongekende situatie terechtgekomen. Ook al weten wij nu meer dan in het begin, hoe dit voor hen uiteindelijk gaat aflopen, valt niet te voorspellen. Met Maarten Vijverberg, partner en familiebedrijvenexpert bij Clifton Finance, nemen we de huidige situatie onder de loep. “Er is nu wél vertrouwen aanwezig.”

Lees gehele artikel..


Dividendbeleid binnen het familiebedrijf: een gevoelig thema

Een deel van de winst uitkeren en de aandeelhouders binnen de familie tevredenstellen, of kapitaal in het bedrijf laten zitten om zo te blijven groeien? Het is een vraag die binnen veel familiebedrijven leeft en het juiste antwoord is niet zomaar te formuleren: het hangt van veel factoren af. Maarten Vijverberg, partner bij Clifton Finance, ziet dat veel families ermee worstelen en draagt enkele oplossingen aan.

Lees gehele artikel..


Familiebedrijf vaker de grens over

De Nederlandse familiebedrijven halen voor meer dan de helft van de omzet uit het buitenland blijkt uit onderzoek naar de Nederlandse familiebedrijven. De zogenaamde internationaliseringsgraad is de afgelopen 10 jaar met 18,3% gestegen.

Lees gehele artikel..


Juryrol Clifton Finance voor scriptieprijs omtrent familiebedrijven

Stichting Ten Clarenwater heeft Maarten Vijverberg gevraagd om in een jury plaats te nemen die masterscripties gaat beoordelen. De jury is gevraagd om uit de tien beste scripties met als onderwerp ‘familiebedrijf’ de twee winnaars te kiezen..

Lees gehele artikel..


Work-life balance in familiebedrijven

Opvolging van de directie door de nieuwe generatie in het familiebedrijf is vandaag de dag niet meer zo voorspelbaar en vanzelfsprekend. Steeds meer familieondernemingen kiezen voor andere opvolgingsvormen. We praten hierover met Maarten Vijverberg, partner bij Clifton Finance en schrijver van het boek Aantekeningen uit de praktijk – Over opvolging, toezicht, financiering en fusie & overname bij familiebedrijven.

Lees gehele artikel..


Meeste vriendjespolitiek bij niet-familiebedrijven

Amsterdam, 30 mei 2018 – Medewerkers van familiebedrijven ervaren veel minder vaak de gevolgen van vriendjespolitiek (47 procent) dan zij die bij niet-familiebedrijven werken (63 procent). Dit blijkt uit onderzoek van familiebedrijvenplatform Fambizz onder een groep van 1.010 managers en 1.047 werknemers van zowel familie- als niet-familiebedrijven. Daarnaast lijken medewerkers van een familiebedrijf zich goed vertegenwoordigd te voelen door het management, zo zegt slechts een derde liever meer inspraak te willen in de bedrijfsvoering en omschrijft 80 procent van hen het management als ‘goed benaderbaar’.

Lees gehele artikel..


Verkoopgolf familiebedrijven baart experts zorgen

Er vindt een verkoopgolf van familiebedrijven plaats in Nederland. De eisen van deze tijd zijn veel ondernemers te gortig, bijna drie op de vier denkt na over verkoop. Investeringsmaatschappijen bulken van het geld en buitelen juist over elkaar heen om familiebedrijven op kopen. Experts waarschuwen dat de Nederlandse economie kwetsbaar wordt wanneer de stabiele ruggengraat van familiebedrijven afkalft.

Lees gehele artikel..


Innovatie bij familiebedrijven daadkrachtig en zorgvuldig

De gedachtegang dat familiebedrijven een conservatieve en traditionele houding aannemen ten aanzien van innovatie is gedateerd. Onderzoek wijst uit dat de innovatiekracht van familiebedrijven zelfs groter is dan die van niet-familiebedrijven. Familiebedrijven kennen de dynamiek van de industrie waarin ze opereren beter…

Lees gehele artikel..


Extern toezicht houdt familiebedrijven scherp

Steeds vaker ontstaat de behoefte aan externe toezichthouders in het familiebedrijf. Wat zijn de voor- en nadelen van zo’n onafhankelijke aanvulling op de familiale organisatie? En waar zou hij of zij zich nu vooral op moeten focussen anno 2017?

“Families krijgen steeds vaker behoefte aan professioneel en onafhankelijk toezicht. En dat is wel logisch”, vertelt familiebedrijvenadviseur en schrijver van het boek Aantekeningen uit de praktijk Maarten Vijverberg. De adviseur duidt daarmee..

Lees gehele artikel..


Nieuw boek over opvolging, fusies en overnames in familiebedrijven

afbeeldingboekje‘Aantekeningen uit de praktijk’ zo heet het nieuwste boek van Maarten Vijverberg, directeur van Clifton Finance. Het boek gaat over opvolging, toezicht, financiering en fusies en overnames bij familiebedrijven. ‘Wetenschappelijke inzichten heb ik in dit boek aangevuld met kennis uit de praktijk’, aldus Maarten.

Lees gehele artikel..

 


Familiebedrijf actief in het buitenland scoort beter

Familiebedrijven hebben een verkeerd beeld van expansie over de grens. Anders dan vaak wordt gedacht, nemen de risico’s af door spreiding van de afzetgebieden. Die conclusie trekt adviesbureau BoerCroon uit eigen onderzoek.
Internationaal actieve ondernemers hebben in de crisis beter gedraaid dan collega’s die op de thuismarkt vertrouwen. Zij boeken in 2012 een brutomarge (ebitda) van 7,9% op de omzet. Familiebedrijven die zich beperken tot eigen land, bleven steken bij 4,8%.

Lees gehele artikel..


Familiebedrijf bloeit op

NAARDEN · Familiebedrijven in Nederland hebben de crisis grotendeels achter zich gelaten. Vooral zij die internationaal actief zijn, hebben het afgelopen jaar zwarte cijfers geschreven.

Dat concludeert Maarten Vijverberg van adviesbureau Clifton Finance in een onderzoek onder ruim 300 familiebedrijven in ons land.

Lees gehele artikel..


5 overwegingen bij de overdracht van een onderneming binnen de familie

5-Overwegingen-bij-overdragen-van-een-familiebedrijfWat is er mooier dan het bedrijf dat u met eigen handen heeft opgebouwd over te dragen aan uw kinderen? Voor veel eigenaren een lang gekoesterde droom. Maar hoe zorgt u er voor dat het voor de overnemende generatie geen nachtmerrie wordt? 5 overwegingen die van belang zijn bij de overdracht van een onderneming binnen de familie.

Lees gehele artikel..


Overdracht van de onderneming binnen de familie niet altijd ideaal

Blog-Januari-Resize“Familiebedrijf komt weer vaker in handen van jonge generatie” aldus Het Financieele Dagblad van 14 maart 2014. In het artikel wordt gesteld dat onder invloed van de recessie het minder makkelijk is het familiebedrijf extern te verkopen en dat daardoor meer overdracht plaatsvindt binnen de familie. Verwezen wordt naar het onderzoek dat is gedaan door onderzoeksbureau Panteia in samenwerking met Hogeschool Windesheim in Zwolle.

Lees gehele artikel..


Internationaal georiënteerd familiebedrijf doet het beter

shutterstock_1896154071-e1417789235730Familiebedrijven denken vaak onterecht dat zakendoen in het buitenland te veel risico’s met zich meebrengt. Het tegendeel is waar. De risico’s nemen juist af bij expansie over de grens door spreiding van afzetgebieden.

Lees gehele artikel..


Familiebedrijven handelen sneller bij overname processen

Familiebedrijven2Hoe vaak maak je het mee dat je een verkoopcontract tussen twee familiebedrijven tekent aan de keukentafel? Ik maakte het onlangs mee bij de verkoop van Victoria Van Heeswijk aan Fransen Gerrits, twee prachtige familiebedrijven.

Lees gehele artikel..

Praktische informatie

Datum:
Woensdag 13 april 2022, vanaf 18.30 uur

Locatie:
Kasteel Amerongen
Drostestraat 20
3958BK Amerongen
E: info@kasteelamerongen.nl

“Een onderzoek naar 10 jaar internationaal ondernemen door Nederlandse familiebedrijven”

Bent u werkzaam bij een familiebedrijf en wilt u een hardcopy versie van het boek:

Hardcopy aanvragen